AKP, Dersim'de en az CHP kadar sorumludur

CHP İkinci Bölge Milletvekili Aday Adayı Dr. Taha Okan, gündemde yer alan Dersim için özür dileme konusuyla ilgili bir basın metni yayınladı.

Okan, “Ülkemizde yürütülmekte olan Dersim polemiği, ülkemiz iç barışına hizmet etmiyor. 1946 yılına kadar ülkeyi yöneten tek parti CHP'si bu ülke siyasetin ortak mazisidir. Dersim harekatlarının asıl eleştiri konusu olan ikincisi, Demokrat Partinin Kurucu Genel Başkanı Celal Bayar döneminde yapılmıştır. Dolayısı ile bu olaydan Demokrat Parti ardılı ve takipçisi olduğu iddiasında olan Adalet Partisinden AKP'ye kadar tüm siyasi partiler en az CHP kadar sorumludur.”dedi.

CHP; 1922-1946 yılları arasında ülkemizin tek siyasi partisidir. Atatürk’ün sağlığında iki kez çok partili siyasi hayata geçme denemesi yapılmış ancak başarılı olunamamıştır. 1946 yılında kurulup 1950 yılında iktidara gelen Demokrat Parti’nin kurucuları da, 1946 yılına  kadar CHP’de siyaset yapan devlet adamlarıdır. Tek parti dönemi CHP’si tüm Türkiye partilerinin ortak mazisidir. 1937 ve 1938 yıllarında yapılan iki Dersim harekatından ilki İsmet İnönü başbakanlığı döneminde yapılmış ve resmi rakamlara göre toplam 262 can kaybı yaşanmıştır. 1938 yılında yapılan ikinci harekat Celal Bayar’ın başbakanlığı döneminde yapılmış  ve resmi rakamlarla 13.160 sivil hayatını kaybetmiştir.

1993 yılında  yeniden açılan CHP, 1946 yılına kadar Türkiye siyasetindeki tüm oluşumları içinde barındıran tek parti döneminin, devlet aklı ile işlenen insan hakkı ihlallerinin sorumlusu olarak kabul edilemez. Dersim harekatlarından özellikle  sivil can kayıplarının ilkinden elli kat daha fazla olan ikincisi; Demokrat Partinin kurucusu Celal Bayar’ın başbakanlığı döneminde yapılmıştır. Dolayısı ile; o dönem işlenen insan hakkı ihlallerinden Demokrat Parti ardılı ve mirascısı olduğunu iddia eden Adalet Partisi, Anavatan - Dogru Yol Partileri ve bu günün AKP’si en az CHP kadar sorumludur. Eğer Türkiye devlet aklı ile işlenen kıyımlarla yüzleşmeye başlayacaksa; işe yakın tarihte yaşadığımız  Sivas Madımak katliamı, Çorum ve Maraş olayları ile  başlamalıdır. Bu olayların mağdurları da failleri de halen hayattadır. Hatta dönemin sanık avukatları aktif siyasete devam eden millet vekilleri ve bakanlardır.