Ambulansta taşeron şoför sağlığa darbedir

Sağlık-Sen İzmir Şube Başkanı Op.Dr. Recep Atçı: 112 acil sağlık hizmetlerinin bir ekip işi olduğunu belirterek. '3 kişilik sağlık personelinden oluşan ekibe sağlıkla alakası olmayan lise mezunu taşeron şoförlerin alınması acil sağlık hizmetine vurulan en büyük darbedir'

Sağlık ve sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası (Sağlık-Sen) İzmir Şube Başkanı Op. Dr. Recep Atçı, “112 acil sağlık hizmetleri bir ekip işidir. 3 kişilik sağlık personelinden oluşan ekibe sağlıkla alakası olmayan lise mezunu taşeron şoförlerin alınması acil sağlık hizmetine vurulan en büyük darbedir” dedi.

Atçı, yaptığı açıklamada, 112 acil servis ambulanslarında taşeron şoför istihdam edilmesine tepki gösterdi.

112 acil sağlık hizmetlerinde 2004 yılından itibaren acil tıp teknisyenleri (ATT) ve paramediklerin aynı zamanda ambulans şoförlüğü de yaptığını hatırlatan Atçı, bu personelin yanlarında taşeron şoför istemediğini ifade etti.

Acil sağlık hizmetlerinin bir ekip işi olduğuna dikkati çeken Atçı, şöyle konuştu “112 acil sağlık hizmetleri bir ekip işidir, 3 kişilik sağlık personelinden oluşan ekibe sağlıkla alakası olmayan lise mezunu taşeron personellerin alınması verilen acil sağlık hizmetine vurulan en büyük darbedir. Bakanlık sürücülük yapan ATT ve paramediklere pozitif ayrımcılık yaparak onları maddi olarak desteklemesi halinde yaşanılan sürücülük problemi de ortadan kalkacaktır. Şiddet, yemek problemleri, istasyonların fiziki şartları gibi ciddi sorunlar dururken, personel bu şekilde moral ve motivasyon olarak memnunken, mesai sisteminin değiştirilerek huzursuzluk yaratmanın, taşeron şoför gibi sisteme hiçbir faydası bulunmayan kişilerin acil sağlık hizmetlerinde yeri olmadığını bildiriyoruz.”

MESAİ SİSTEMİNİN DEĞİŞMESİNE KARŞIYIZ

112 Acil Sağlık Hizmetlerinde görev alan personelin, her açıdan fedakârlık göstererek insanlara yardım etme ayrıcalığına sahip kişilerden oluşan profesyonel bir ekip olduğunu belirten Atçı, bu ekiplerin Acil Sağlık Hizmetleri’ni 7 gün 24 saat kesintisiz olarak sürdürdüğünü kaydetti.

Bu zorunlu hizmet nedeniyle 112 Acil Sağlık ekiplerinde görevli personelin normal mesai saatleri dışında, hafta sonları ve resmi tatillerde de görev yapmakta olduğuna işaret eden Atçı, şöyle devam etti: “112 personeli, fazla mesai ve icap görevi nedeniyle yasalarla belirtilen normal çalışma sürelerinden daha fazla süre görev yapmaktadır. Ülkemizde 20 yılı aşkın bir süredir 24 saat nöbet esasına göre sürdürülmekte olan 112 Acil Sağlık Hizmetleri çalışanlar tarafından benimsenmiş bir sisteme sahiptir. Bugün sağlık bakanlığı tarafından 112 çalışanlarının mesai saatlerinin değişeceği konuşulmaktadır. Bu sistemde büyük fedakârlık göstererek çalışan 112 çalışanları mesai sisteminin değişmesini istememektedir. 112 ekipleri vakaya çıkarken saate, mesaisinin dolup dolmadığına önem vermemektedir. Nöbet çıkışına yakın saatlerde verilen vakalar sorun olmamakta ve verilen il dışı ve icap görevleri bu sistemde göze çarpmamaktadır. Düşünülen vardiya sisteminde dinlenme sürelerinin düzensiz ve kısa olması nedeniyle ihtiyaç halinde personel bulmakta zorlanacaktır.”

Sağlık Bakanlığı’nın yaşanılan ambulans kazaları sebebiyle vardiya sistemini istediğini dile getiren Atçı, kaza istatistikleri incelendiğinde kazaların yüzde 70’inin gündüz ve trafiğin yoğun olduğu saatlerde meydana geldiğinin görüleceğini belirterek, “mesai saatlerinin değişmesiyle ambulans kazalarının biteceğinin garantisi var mıdır?” dedi.