Çeşme'ye hançere ÇED vizesi

Çeşmelilerin, yerel yönetimin ve meslek odalarının tümünün karşı çıkmasına rağmen İzmir Çeşme'de yapılması planlanan TOKİ konutlarına Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü tarafından 'ÇED Raporu Gerekli Değildir' kararı verildi. Proje kapsamında Çeşme'ye 1150 konut ve iki camii inşa edilecek

İzmir’in turizm merkezi Çeşme’ye yapılması planlanan ve yerel yönetimle TMMOB’ye bağlı meslek odalarının karşı çıktığı TOKİ projesine İzmir Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü tarafından “ÇED (çevresel Etki Değerlendirmesi) raporu gerekli değildir” kararı verildi. Raporla birlikte Çeşme’nin göbeğine yapılacak TOKİ binalarının önü açıldı. Binalarda ise hangi Çeşmelinin oturacağı ayrı bir soru işareti.

Başbakanlık TOKİ tarafından yakın zamanda çalışmalarına başlanacak olan proje iki etaptan oluşuyor. Birinci etap olarak belirlenen alanda 550 adet konut, 1 adet 600 kişilik cami, 2 adet büfe yer alıyor. Projenin ikinci etabında ise 603 adet konut, 4 adet büfe, birer adet 32 derslikli ilköğretim okulu ve 32 derslikli lise ile 600 kişilik camii bulunuyor.

DAVA SÜRÜYOR

Çeşme’de 12 ay ikamet eden nüfus sayısı yaklaşık 22 bini bulurken, uzmanlar 22 bin kişiye 7 bin konutun yeteceği görüşünde. Çeşme’de herhangi bir ek TOKİ yapısına ihtiyaç bulunmadığı belirtilirken, Mimarlar Odası’nın projeye karşı açtığı dava ise sürüyor.

BİLİRKİŞİ’DEN OLUMSUZ RAPOR

Mimarlar Odası’nın açtığı dava sonucunda bölgede incelemede bulunan bilirkişi heyeti mahkemeye, TOKİ konutlarının yapımına olanak sağlayan 1/25000 ölçekli Çeşme Çevre Düzeni Revizyon Planı değişikliğinin planlama esasları, şehircilik ilkeleri, plan tekniği, yürürlükteki imar mevzuatı hükümleri ve kamu yararına uygun olmadığını bildirdi. Bilirkişi heyetinin olumsuz raporunun gerekçeleri arasında mevcut planlama kararlarına göre hektar başına 36 kişi olan nüfus yoğunluğunun TOKİ konutları ile birlikte 150 kişiye yükselmesinin bölge içindeki donatı alanlarının dengesini bozacak olması da yer aldı.

SÜREKLİLİĞİ VE BÜTÜNLÜĞÜ BOZAR

Bilirkişi heyeti ayrıca, plan değişikliğiyle kat adetinin 4’e çıkarılması sonucunda yapılaşma yoğunluğunun artacağını, gerek alanın yakın çevre özellikleri, gerek bölgenin Şifne ve Reisdere turizm merkezleri bağlamında özgün olarak geliştirilmesi istenen doku özelliklerinin, gerekse de Çeşme’deki 2 katlı konut yapılaşmaları geleneğine aykırı olması ve bölge yapılaşma özellikleri açısından uygun olmadığını belirtti. TOKİ konutlarına olanak sağlayan değişikliğin Çevre Düzeni Plan Revizyonu Ana Kararlarının, sürekliliği ve bütünlüğü bozucu niteliklerinden ötürü Mekansal Planlar Yapım Yönetmeliği’ne aykırı olduğu ifade edilen bilirkişi raporunda, plan değişikliğinin kamu yararına uygun olmadığı kanaatini mahkemeye bildirildi.