-CHP'Lİ TÜRELİ: "TÜRKİYE EKONOMİSİNDE CİDDİ YAPISAL PROBLEMLER VAR

CHP İzmir Milletvekili, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu CHP Grubu Sözcüsü Rahmi Aşkın Türeli, Türkiye ekonomisinde ciddi yapısal problemler olduğunu belirterek, 'Günü kurtarmaya yönelik yeni Orta Vadeli Program, ekonomide var olan yapısal sorunları çözmekten çok uzakta bulunuyor' dedi.

2015 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu ile 2013 yılı Kesin Hesap Kanun tasarılarının geneliyle Sayıştay tezkereleri üzerindeki görüşmelere, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda başlandı.

Türeli, görüşme maratonun ilk gününde bütçenin geneli üzerinde söz aldı.

Yüksek işsizlik oranının sürekli hale geldiğini, ülkenin yüzde 11’lere varan işsizlik oranıyla karşı karşıya kaldığını ifade eden Türeli, “Enflasyon tahminleri tutmuyor. Tahminlerde büyük sapmalar olmaktadır. Yüzde 80, yüzde 90, yüzde 100’lük sapmalar var” dedi.

“Türkiye ekonomisinde ciddi yapısal problemler var” diyen Türeli, şöyle devam etti:

“Gerekli tedbirler zamanında alınmıyor. Bu nedenle Türkiye ekonomisinde çok ciddi bir sıkıntı var. Orta vadeli programların vizyonunun olmadığı görülüyor. AKP olarak hep “ekonomi vizyonu” diyorsunuz ama ben ortada ekonomi vizyonu falan göremiyorum. Orta vadeli programların tümü kopyala-yapıştır formatında hazırlanmış.. Sürekli aynı şeyler tekrarlanıyor. Sürekli aynı şeyleri duyuyoruz ama ortada kayda değer bir gelişme bulunmuyor. İktidarın nerede yanlış yaptığını sorgulandığını da sanmıyorum. Çizilmeye çalışılan pembe tabloya rağmen Türkiye ekonomisinin görünümü karadır, kapkaradır.”

 

-“GÜNÜ KURTARMAYA YÖNELİK”-

2015-2017 yılları arasını kapsayan Orta Vadeli Programı’nın açıklandığını hatırlatan Türeli,  “Günü kurtarmaya dönük bu program, var olan yapısal sorunları çözmekten çok uzakta bulunuyor” ifadesini kullandı.

Türeli, bütçenin gerçekleşmesinin de sıkıntılı olduğunu belirterek, “İktidarın ekonomik  çalışmaları, gösterilen hedeflere ulaşılamayacağını ortaya koymaktadır” diye konuştu.