DEMEK AYAĞA KALKANLAR ÇOKMUŞ!

İzmir Büyükşehir Belediyesi İZDENİZ Genel Müdürlüğü, seyir ve yolcu güvenliği için, özellikle yanaşma sırasında yaşanabilecek acil manevraların yaratabileceği tehlikelere dikkat çekti ve 'Yolcular, havacılık kurallarında olduğu gibi gemilerde de yolculuk tamamlanmadan ayağa kalkmamalı' açıklaması yapıldı.

İzmir Körfezi’nde 25 yıldır yolcu ve araç taşımacılığı hizmeti veren İZDENİZ Genel Müdürlüğü, yolcu güvenliği açısından uyulması gereken kurallara dikkat çekti.

Yılda ortalama 15 milyon yolcu ve 1,5 milyon araç taşıdıklarını söyleyen İZDENİZ Genel Müdürü Gökhan Marım, Uluslararası Denizcilik Organizasyonu (IMO) standartlarına uygun güvenlik önlemlerini istisnasız uyguladıklarının altını çizdi. Klas kuruluşları (denizcilik sektöründe denetim ve gözetim yapan bağımsız yapılar) tarafından düzenli olarak denetlendiklerini kaydeden Marım, “Gemilerimiz ve iskelelerimiz, bu denetimleri başarıyla geçmektedir” dedi.

Marım'ın açıklamaları şöyle:

“Olumsuz hava ve deniz koşullarının yanı sıra gemilerimizde meydana gelebilecek anlık arızalar nedeniyle riskli durumlar ortaya çıkabilir. Bunlara karşı hem işletme olarak bizim hem de yolcularımızın tedbirli olması gerekiyor. Özellikle kalkış ve yanaşma manevraları sırasında tehlike ihtimali artıyor. Bu risk, merdivenlerde bekleyen yolcular için daha da katlanıyor. Yolcularımızın, hava yollarında olduğu gibi deniz taşımacılığında da tüm güvenlik ve yolculuk kurallarına uymaları gerekiyor. Bu konuda gemi içinde görsel ve sesli uyarı sistemlerimiz mevcut. Ancak şimdi stajyer arkadaşlarımızı da eğitiyoruz ve gerekirse yolcularla bire bir iletişim kurmalarını sağlıyoruz.”

Arabalı vapurların merdiven başlarına otomatik güvenlik bariyerleri yaptıklarını ve yanaşma öncesi merdivenlerde beklemeyi bu şekilde engellediklerini belirten Marım, benzer bariyerlerin en kısa sürede yolcu gemilerindeki merdiven başlarına da yapılacağını söyledi.

Deniz ulaşımı güvenlik tedbirleri çerçevesinde, Bisikletli Ulaşımı Geliştirme Derneği’nin (BUGEP) de katkılarıyla Bisikletle Yolculuk Kuralları’nı güncellediklerini ifade eden Marım, “Bisikletli yolcu sayımız çok arttı. Bisikletler, acil giriş ve çıkış kapılarının ve tuvalet kullanım alanlarının girişlerini kapatıyordu. Bundan böyle sadece katlanır bisikletler, katlanarak gemi içine alınacak. Normal bisikletler ise güvertedeki bisiklet park yerlerine konulabilecek” diye konuştu.

 

İzdeniz