Fitch, Türkiye'nin kredi notunu yükseltti

Fitch Ratings, Türkiye'nin kredi notunu ve görünümünü güncelledi.

Kredi derecelendirme kuruluşu, Türkiye'nin kredi notunu "B"den "B+"ya yükseltirken, not görünümünü "durağan"dan "pozitif"e çıkardı.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye'nin kredi notunu "B"den "B+"ya yükseltirken, not görünümünü "durağan"dan "pozitif"e çıkardı. Fitch Ratings, Türkiye ekonomisine ilişkin değerlendirmesini açıkladı.

Kredi derecelendirme kuruluşundan yapılan açıklamada, Türkiye'nin uzun vadeli döviz cinsinden kredi notunun "B"den 'B+'ya yükseltildiği, not görünümünün "pozitif" olarak belirlendiği aktarıldı.

Açıklamada, söz konusu not artırımının makroekonomik ve dış kırılganlıkları azaltmada para politikası sıkılaştırmasının beklenenden daha fazla önden yüklenmesi de dahil olmak üzere, Haziran 2023'teki değişimden bu yana uygulanan politikaların dayanıklılığına ve etkinliğine olan güvenin artmasından kaynaklandığı bildirildi.

Enflasyon beklentilerinin hafiflediği ve dış likidite risklerinin azaldığı belirtilen açıklamada, bu durumun daha olumlu dış finansman koşulları, yüksek rezervler, düşük döviz korumalı mevduatlar ve daralan cari işlemler açığını yansıması olduğu kaydedildi.

 Açıklamada, pozitif görünümün ise Fitch'in Türkiye'nin genel makroekonomik politika duruşunun enflasyondaki belirgin düşüşle tutarlı olması ve daha düşük cari açık ile daha güçlü likidite tamponları açısından dış kırılganlıkların azalmaya devam etmesi yönündeki beklentisini yansıttığı aktarıldı.

BÜYÜME BEKLENTİSİ YÜZDE 2.8

Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 2,8 büyümesinin beklendiği belirtilen açıklamada, büyüme oranın 2025'te ise yüzde 3,1'e çıkabileceği kaydedildi.

Açıklamada, mart ayındaki yerel seçimlerin sonucunun politika değişikliğine yol açmasının beklenmediği ifade edildi.

TUTARSIZLIK

Fitch raporunda Türkiye ekonomisini etkileyen duyarlı noktalara da dikkat çekildi. Raporda şöyle denildi:

■ Makro: Enflasyonda önemli bir düşüş de dahil olmak üzere, makroekonomik ve finansal istikrara yönelik risklerin azaltılmasına yönelik tutarlı bir politika bileşiminin sürdürülememesi.

■ Dış Finansman: Örneğin, piyasanın tutarlı makroekonomik politikalara olan güveninin azalması sonucu uluslararası rezervlerin düzeyi ve bileşiminin iyileştirilememesi.

■ Yapısal Özellikler: Ekonomiyi ve dış finansmanı etkileyen iç siyasi veya güvenlik durumunun veya uluslararası ilişkilerin bozulması.

İNSAN HAKLARI SİYASİ ÖZGÜRLÜKLERİN OLUMSUZ ETKİSİ

Dünya Bankası Yönetişim Göstergelerinin Söz ve Hesap Verebilirlik ayağı derecelendirme ve derecelendirme etkeni olduğundan Türkiye, İnsan Hakları ve Siyasi Özgürlükler alanında ESG Uygunluk Puanı '4'tür. Türkiye'nin ilgili Yönetişim Göstergesinde yüzde 50'lik bir dilimde yer alması kredi profilini olumsuz etkiliyor.

BİR SONRAKİ DEĞERLENDİRME 6 EYLÜL'DE

Fitch Ratings, 8 Eylül 2023'te Türkiye'nin kredi notunu "B" olarak teyit ederken, not görünümünü 2 yılın ardından "negatif"ten "durağan"a çıkarmıştı. Fitch'in takvimine göre Türkiye'ye ilişkin bir sonraki değerlendirmenin 6 Eylül'de yapılması planlanıyor.

ZAMANLAMA İLGİNÇ

Merkezi Londra'da bulunan Bluebay Varlık Yönetimi Gelişen Piyasalar Kıdemli Stratejisti Timothy Ash, Fitch Ratings'in Türkiye'nin kredi notunu yükseltmesine ilişkin değerlendirmede bulundu. Ash Not artırımının seçimlerden bu yana görülen politika düzenlemesi açısından "hak edildiğini" ifade eden Ash, enflasyon verisi ile lira ve rezervler üzerindeki baskı nedeniyle piyasaların son birkaç haftadır Türkiye çevresinde gergin olduğu göz önüne alındığında "zamanlamanın ilginç" olduğunu belirtti. 

Sözcü