İlaç fiyatlarında dolar endişesi

Dün İstanbul Eczacılar Odası Genel Sekreteri Zeki Özcan, ilaç fiyatlarında şubat ayında kur farkı nedeniyle yeni zam olacağını açıkladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Faiz neden, enflasyon sonuç" ekonomi modeliyle  Merkez Bankası'nın 4 ayda 500 baz puan faiz indirimi gerçekleştirmesinin ardından Türk Lirası'nda değer kaybı tarihi seviyeye ulaştı.

Türk Lirası'na olan ilginin artırılabilmesi ve değer kaybının durdurulabilmesi için Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat hayata geçirilmiş ve daha sonra aynı uygulamanın altın hesapları için de geçerli olacağı duyurulmuştu.

Ancak tüm müdahaleler 2021 yılının eylül ayında 7 lira 30 kuruş olan dolar kurunun 18 lira seviyesinden ancak 13 lira 37 kuruş seviyesine gerilemesine yetebildi. 12 liranın altını kısa bir süre gören dolar kısa sürede 14 lira seviyesine yansıdı.

Bu durum ithalatın önem taşıdığı ilaç sektörünün de etkilenmesine neden oldu.

İSTANBUL ECZACILAR ODASI GENEL SEKRETETİ ZEKİ ÖZCAN'DAN AÇIKLAMA 

İstanbul Eczacılar Odası Genel Sekreteri Zeki Özcan'dan henüz resmi bir açıklama yapılmayan ilaç zamlarına ilişkin dikkat çeken bir açıklama geldi. Özcan tv100 canlı yayınında, toplu zam yerine yılda küçük küçük zamların yapılmasına ilişkin önerileri bulunduğunu ifade etti. 

Dün itibarıyla 100'ün üzerinde ilaca yüzde 30 ila 35 zam geldi. Şubat ayında kur farkı ile yeni zam beklenirken İstanbul Eczacılar Odası Genel Sekreteri Zeki Özcan henüz resmiyete dökülmeyen ilaç zamlarına ilişkin dikkat çeken bir açıklama yaptı.

tv100'e yaptığı değerlendirmede Özcan, "18-20 Şubat gibi zam bekleniyor" dedi. Piyasada en önemli sorunlardan birinin ilaç bulamama olduğuna değinen Özcan, eczanelerde oluşan kuyruğun nedeninin de ilaç bulamamak olduğunu ifade etti. Özcan zamların ardından ilaç sorunun çözülmesinin beklendiğini ifade etti.