İzmir Devlet Opera ve Balesi'nden Uğur Mumcu yasağı

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nce düzenlenen Uğur Mumcu'yu anma etkinliği kapsamında TOBAV korosu ile MÜZED orkestrasının seslendireceği dinletiye, İzmir Devlet Opera ve Balesi sanatçılarının katılması yasaklandı.

Metin Feyzioğlu, Mustafa Balbay, Atilla Sertel, Serdar Kızık, Üstün Akmen, Nasuh Mahruki’nin konuşmacı olarak katıldığı Uğur Mumcu’yu anma etkinliğinde, kısa adı TOBAV olan Türkiye Opera ve Bale Vakfı ile Müzik Eğitimcileri Derneği (MÜZED) korosunun bir dinleti sunacağı ilan edilmişti.  Koroyu İzmir Devlet Opera ve Balesi sanatçısı Şef Ali Hoca’nın yöneteceği, yine İzmir Devlet Opera ve Balesi koro sanatçıları İpek Elif Genek, Cihan Özmen, Özlem Çabuk, Evren Işık ve Teyfik Rodos’un sahnede görev alacağı duyurulmuştu.

KATILINMAYACAK YAZISI İMZALATILDI

Ancak hesapta olmayan bir gelişme yaşandı. YURT Gazetesi'nden Ahmet Çınar'ın haberine göre Yıllardır TOBAV korosunda görev alan İzmir Devlet Opera ve Balesi sanatçılarının, Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği Uğur Mumcu etkinliğine katılmaları yasaklandı. Etkinliği düzenleyen organizatörlerin de şaşkınlıkla karşıladığı bu gelişme, “sansür” olarak nitelendi. Edinilen bilgilere göre, İzmir Devlet Opera ve Balesi sanatçılarına İZDOB Müdürlüğü tarafından söz konusu etkinliğe katılmamaları konusunda yazı imzalatıldı. Etkinlik, İZDOB’la bağı kalmayan emekli sanatçılar ile misafir sanatçıların katılımıyla tamamlanabildi.

TOBAV’DAN TEPKİ

TOBAV İzmir Şubesi Başkanı Hale Gökalpsezer, “Sanatçıların gönüllü olarak katıldıkları gece için aylar öncesinden yapılan programın iptali, TOBAV İzmir Şubesi’ni zor durumda bıraktı. Girişim zamanlaması itibari ile bir sabote görünümündedir” dedi. Gökalpsezer sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu geceye sanatçı arkadaşlarımız her sene yüreklerini koydu. Karşılıksız performanslarını sergilediler. İzmir’de bu anma gecesi, bunun için daha da anlamlıdır. Verilen kararın İzmir Büyükşehir Belediyesine mi, konuklarımıza mı, yoksa TOBAV'ın yurtsever, kurumlarına sahip çıkan yapısına mı olduğunu anlayamadık.”