GÜNDEM
Yayınlanma: 18 Ağustos 2021 - 16:30
İzmir'de ormanları korumak için yeşil seferberlik
İzmir’in ciğerlerini yakan büyük orman yangınının üzerinden iki yıl geçti.
GÜNDEM
18 Ağustos 2021 - 16:30
Başkan Tunç Soyer’in dirençli kentler yaratma vizyonu çerçevesinde yangının hemen ardından yaraları sarmak, kentin ormanlarını korumak ve geliştirmek için başlatılan Orman İzmir kampanyasının ardından Büyükşehir Belediyesi şimdi de yeni bir orman seferberliği başlattı.
İzmir Büyükşehir Belediyesi, şehrin yeşil örtüsünün yangından sonra kendini yenileyebilmesini sağlamak için hazırladığı eylem planı kapsamında dayanışma kampanyası başlattı. “Bir Fidan, Bir Dünya” kampanyası ile İzmirliler, www.birfidanbirdunya.org sitesinden, fidan satın alarak kampanyaya destek olabilecek. Sonbaharda ilk fidanlar toprakla buluşturulacak.
İzmir Büyükşehir Belediyesi, iki yıl önce hangi ağaç türlerinin kentte yaygınlaştırılacağını belirlemek için uzmanlarla tespitler yaptı. Bu ağaçların fidanlarını üretebilmek için Küçük Menderes Havzası’ndaki kooperatiflerle işbirliğine gidilerek fidanlar üretilmeye başlandı. Fidanlar önümüzdeki sonbaharda Büyükşehir’e ait ağaçlandırma alanlarında, park ve bahçelerde toprakla buluşacak.
11 büyükşehir belediye başkanının kararıyla kısa sürede orman ekolojisi konusunda uzmanlaşmış akademisyenlerden oluşan “Orman Bilim Kurulu” kurulacak. Bu heyet ormanların korunması ve yaşatılmasına yönelik çalışmalarda yerel yönetimlere danışmanlık yapacak. İzmir Büyükşehir Belediyesi orman seferberliği kapsamında ayrıca gelecek yıl Türkiye’nin orman politikalarına ışık tutabilmek için Uluslararası Akdeniz Ormanları Konferansı da düzenlemeyi planlıyor.
Büyük yangının hemen ardından yaraları sarmak ve kentin ormanlarını korumak için hayata geçirilen Orman İzmir kampanyası kapsamında 30 Eylül 2019 - 30 Eylül 2020 tarihleri arasında 1 milyon 736 bin 155 liralık bağış toplandı. Bu bağışlarla 121 bin 599 yangına dirençli fidan, Torbalı’daki İklime ve Yangına Dirençli Orman Fidanlığı’nda kullanılmak üzere iki konteyner alındı. Olası bir yangında ilk müdahale için orman köylerine 60 su tankeri dağıtıldı ve muhtarlara eğitim verildi.
İlginizi Çekebilir












